Baclofen doosjes

Vaak gratis (verzekering) en effectief

Afgelopen week was Baclofen in het nieuws, ditmaal als wondermiddel bij de genezing van een GHB verslaving. In vergelijking met Nederland regent het in Frankrijk nieuws over Baclofen. Begrijpelijk want in Frankrijk worden ook échte stappen gezet in de toepassing van Baclofen tegen met name alcoholverslaving. Nog steeds onvoldoende volgens de voorvechters van Baclofen, maar dan nog steeds kan de rest van de wereld, Nederland inbegrepen, er een voorbeeld aan nemen.

Oppervlakkigheid troef

Het ‘grote’ nieuws van Baclofen als mogelijk geneesmiddel tegen een GHB verslaving werd onder andere door het TV programma EénVandaag gebracht. Alsof we met zijn allen naar een zich net ontkiemend plantje zitten te kijken. Nooit eerder hebben we van dit veelbelovende middel gehoord. Er wordt geen moeite gedaan er serieuze diepgravender journalistiek aan te wijden, terwijl er toch zo veel over te vertellen is en het probleem dat er mee opgelost kan worden in ernst en omvang zeer groot is. In november van het afgelopen jaar nog heb ik de documentairemaker van een verslag over het GHB probleem in Brabant (Knock-out in Brabant, ZEMBLA) gewezen op de hoop die Baclofen kan geven. Maar het is kennelijk interessanter de epileptische aanval van een jongen op de bank van zijn ouders te tonen, de radeloosheid van patiënten en familie over een compleet falende verslavingszorg met zich eindeloos herhalende klinische opnames die telkens geen resultaat opleveren. Dat scoort. Waarom zou je een spade dieper graven?

Officiële erkenning in Frankrijk

De Franse medische autoriteit heeft Baclofen sinds kort erkend als geneesmiddel tegen alcoholverslaving. Huisartsen mogen het voorschrijven tot een dosering tot 300 Mg/dag, waarbij er vanaf 120 Mg/dag wat aanvullende bepalingen zijn. Iedere ziektekostenverzekeraar vergoedt een behandeling met Baclofen. In Nederland overigens ook, ik benadruk het nog eens. Iemand schreef mij laatst dat hij gestopt was omdat hij voor een pil € 25,00 betaalde. Het probleem in Nederland (en andere Westerse landen) is het ontbreken van die officiële erkenning waardoor huisartsen het hier niet aandurven. Dan gaan mensen zelf experimenteren en wordt het op internet tegen belachelijke prijzen gekocht. Zo dwingen we patiënten gezondheidsrisico’s te nemen en staan we toe dat mensen verdienen aan de wanhoop. Niet echt een uithangbord voor de Nederlandse zorg en wetenschap, waar kennelijk meer van werd verwacht. De UvA zal immers niet voor niets het aanzienlijke budget van € 500.000,00 hebben toegekend gekregen voor onderzoek naar Baclofen. Zodra dit onderzoek het resultaat uit Franse onderzoeken zou bevestigen dat ruim 60% volledig herstelt van alcohol, kunnen we afrekenen met de gangbare behandelingen. Behandelingen die duur zijn (en daar zit nu net de onwil) en hooguit in 10% van de gevallen tot blijvende abstinentie leiden.

Gelukkig staan wij volgens goed Nederlands gebruik met de vinger in de dijk. We houden het water nog even tegen, maar komen gaat het, dat is zeker.