Maximale Baclofen dosering sluit grote groep patiënten uit. Maar Nederland moet nog steeds jaloers zijn.

Frankrijk gaat voorop

france

Baclofen? Vive la France

Als het om nieuws over de inzet van Baclofen bij alcoholverslaving gaat, moeten we nog steeds in Frankrijk zijn. Daar vindt het voorhoedegevecht plaats om Baclofen in de strijd tegen alcoholisme zo breed mogelijk geaccepteerd te krijgen. De Franse medische autoriteit heeft Baclofen geregistreerd als medicijn tegen alcoholverslaving (12 juni 2014) zij het met een maximum dosering van 300 Mg per dag. Deze registratie betekent dat huisartsen in Frankrijk Baclofen mogen voorschrijven in de behandeling van alcoholafhankelijkheid, waar dit Nederland, door het ontbreken van deze registratie, juist tot grote terughoudendheid leidt, zelfs bij verslavingsartsen. Recent is een case studie gepubliceerd waaruit blijkt dat de maximering van de dosering een aanzienlijke groep alcoholverslaafden uitsluit, domweg omdat zij een hogere dosering nodig hebben om baat te hebben bij een behandeling met Baclofen.

Dood drinken of Baclofen?

Het is niet verwonderlijk dat de groep alcoholverslaafden die baat hebben bij een hogere dosering Baclofen bestaat uit zware alcoholisten. Een fles sterke drank of meerdere liters wijn of bier per dag. Het lijkt mij een routine die snel zal leiden tot algehele fysieke en mentale aftakeling dat een vroegtijdig einde zal inluiden. Dit is direct het argument om iedere limiet aan de dosering van Baclofen ter discussie te stellen. Baclofen heeft bijwerkingen, vaak mild en van voorbijgaande aard, maar als het alternatief je letterlijk dood drinken is, dan lijkt mij de zaak toch beklonken. Bij een fles whisky per dag hoeven we niet te spreken van bijwerkingen en is de destructieve werking van deze overvloed aan alcohol op het menselijk lichaam reeds lang aangetoond.

Hoge dosering

Bovendien zal de Franse medische autoriteit op de hoogte zijn van steeds meer proefondervindelijk bewijs dat Baclofen juist in hogere doseringen kan leiden tot een onverschilligheid ten aanzien van alcohol, zelfs bij onverbeterlijke zware alcoholisten. Dan zou ik misschien niet iedere huisarts doseringen boven 300 Mg laten voorschrijven, maar de registratie ook boven 300 Mg laten bestaan zolang de behandeling plaatsvindt door gespecialiseerde verslavingsartsen die de behandeling intensief begeleiden. Iedereen heeft recht op een behandeling met Baclofen, ook, of misschien zelfs juist, de groep die het zwaarst door een alcoholverslaving getroffen is.

Nederland

In Nederland zouden we ons gelukkig prijzen als we al zo ver waren als in Frankrijk. Met de Franse erkenning van Baclofen zouden we hier een grote groep mensen een betere kans kunnen geven dan met de medicijnen die hier het predicaat hebben te helpen bij een alcoholverslaving. De veel gehoorde positieve werking op angst en paniekklachten bijvoorbeeld, die vaak ten grondslag liggen aan een alcoholverslaving en die al optreedt bij veel lagere doseringen. Ook bij de meerderheid van stevige drinkers die wel al baat hebben bij doseringen tot 300 Mg per dag zou de haan victorie kraaien met de Franse situatie. Geen gebedel meer bij de huisarts of frustrerende zoektochten naar verslavingsklinieken die verstokte en achterhaalde dogma wel durven loslaten.

Geduld

De acceptatie van Baclofen als geregistreerd medicijn tegen alcoholverslaving in Nederland wordt een kwestie van geduld hebben, helaas. Intussen zullen we het moeten hebben van een paar verslavingszorginstellingen en huisartsen die hun gezond verstand gebruiken en hun verantwoordelijkheid nemen. Gelukkig worden dat er wel steeds meer en wordt de kans kleiner dat iemand die een behandeling met Baclofen wil dat recht ontzegd wordt. Olivier Ameisen vond dat onethisch en daarin heeft hij nog steeds gelijk. Vive la France? Hup Holland!