the-da-vinci-code-300x187Het Baclofen verhaal zou uit een roman van de bestseller auteur Dan Brown (Da Vince code, Inferno) kunnen komen. Ook Olivier Ameisen, Renaud de Beaurepaire en later vele andere artsen krasten per slot van rekening aan de Da Vinci code. Zij trokken het heilig verklaarde in twijfel. Net als bij Dan Brown gaat het bij Baclofen om macht, status en heel veel geld wat verdedigd moet worden. Corruptie en omkopingsschandalen zijn al lang bittere realiteit geworden, ook binnen de gezondheidszorg. Het gaat niet om de beste behandelmethoden, maar om winstmaximalisatie. Het verkrampte vasthouden aan lang achterhaalde, meest nutteloze medicijnen behoort daar net zo goed bij als het blijven toepassen van achterhaalde therapieën. Uiteindelijk is een alcoholist, ook al klinkt dat niet aardig, voor een verslavingsarts een levenslange inkomstenbron. Helaas is dit niet een verhaal uit een fictie roman, het is de werkelijkheid.

Dit is de inleiding van een artikel in The Huffington Post (Duits nieuwsmagazine) waarin een toespraak van de Franse psychiater Renaud de Beaurepaire wordt geciteerd. De Beaurepaire is, net als Ameisen is geweest, voorvechter van Baclofen als medicijn tegen alcoholisme.

Op 15 januari was het een jaar geleden dat het nieuwsitem over Baclofen door EénVandaag werd uitgezonden. Het heeft mij sindsdien de bevestiging opgeleverd dat ook in Nederland geen werk gemaakt wordt van Baclofen. Degenen die het voortouw zouden moeten nemen doen het niet, degenen die zouden moeten volgen durven niet. Achter alle crises (banken, woningbouwcoöperaties, openbaar bestuur etc.) is sprake van een gemene deler: een gebrek aan ethiek: egoïsme, status, macht en geld zijn de bepalende drijfveren. Als het om gezondheid en welzijn gaat wordt de grens daarbij met nog één stap overschreden.

Het is maar de vraag hoe gelukkig je wordt van onethisch handelen. Bovendien komt onherroepelijk het moment dat de kritische vragen gaan komen nu de acceptatie van Baclofen met de dag groeit. Hadden we niet beter kunnen (moeten) weten? Dan wordt jezelf in de spiegel aankijken nog een stuk pijnlijker.