reddingsboei klein

Een wonder?… als je bezig bent te verdrinken?

Een half jaar geleden heb ik contact gezocht met een organisatie die met de slogan Plan Morgen mensen belooft van hun alcoholverslaving af te helpen. Of ik daar ook met Baclofen behandeld kon worden?, was mijn vraag. Ik kwam uit bij Novadic-Kentron in Arnhem waar ik een gesprek had met een behandelaar en een arts. Ook hier is men niet enthousiast over Baclofen. Het moet eerst nog maar eens grondig onderzocht worden. En in Frankrijk, ja, daar doet men alsof het een wonderpil is en dat is natuurlijk niet zo. De vraag is eigenlijk: wat doet Baclofen? En mag dat een wonder heten?

De suggestie of ‘het placebo effect’

Bij de scepsis omtrent Baclofen wordt regelmatig gesteld dat verslaafden die baat hebben bij Baclofen dit succes waarschijnlijk te danken hebben aan het heilige geloof dat ze in dit medicijn hebben. Het zeer veelvoorkomende placebo effect bij medicijnen. Ik slik een pil op voorschrift van iemand met een witte jas, dus voel ik mij beter. Dan is het goed even terug te gaan naar het begin, de ontdekking van Baclofen als middel tegen verslaving. Ontdekt aan de hand van een experiment bij ratten. Aan alcohol en cocaïne verslaafde ratten hielden op hun snuitje tegen het luifeltje te drukken waarmee ze zichzelf van hun drug bedienden. Ratten zullen niet gevoelig zijn voor een placebo effect, meen ik zeker te weten. En waarom heeft iemand überhaupt dit experiment bedacht? Er zal toch een medisch wetenschappelijk vermoeden hebben moeten bestaan dat Baclofen iets doet met de hersenen dat de ongeremde zucht naar de drug doet afnemen, of zelfs doet verdwijnen. En als zo’n experiment dan slaagt, dan zou je toch zeggen…schreeuw het van de daken. Het had Olivier Ameisen (de ontdekker) toen al aan het denken moeten zetten. De ratten hebben ‘de mythe van de genezende suggestie’ overtuigend naar het rijk der fabelen verwezen.

Baclofen is gewoon aan andere drug

In de categorie ‘kort door de bocht’ hebben we ook de mensen die het ‘natuurlijk’ doorhebben, die feilloos door het fabeltje heen prikken. Baclofen lijkt qua chemische samenstelling sterk op de party drug GHB. De alcoholist ruilt zijn alcohol in voor een andere drug. Natuurlijk is Baclofen (letterlijk) een drug, maar wel een drug die twee belangrijke kenmerken van schadelijke drugs mist: het geeft geen (onrealistisch) euforisch gevoel én je hebt er niet steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bereiken. De vernietigende kenmerken van die drugs die zo veel ellende veroorzaken. Na opbouw naar een hoge dosering waarbij onverschilligheid ten aanzien van bijvoorbeeld alcohol ontstaat, kan de Baclofen gebruiker zijn dosering vaak (sterk) verminderen terwijl de onverschilligheid blijft. Hij heeft dus zelfs minder nodig. Leg dat maar eens uit aan een GHB gebruiker.

Dus toch een wonderpil?

Of Baclofen een wonderpil is hangt af van hoe ieder het persoonlijk ervaart. Ik vond het wonderlijk al bij een dosering van 30 Mg/dag te merken dat Baclofen mijn angststoornis onderdrukt. Dan heb ik die Clomipramine (antidepressivum) met zijn vervelende bijwerkingen niet meer nodig. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik alcohol nodig zou hebben om de motor uit te zetten, zodat ik kon slapen. ‘Was er maar een knop waarmee ik mezelf uit kan zetten’ heb ik vaak gedacht. Met Baclofen lukt dat. Dat is mijn wonder. Maar ik was wel vastbesloten om van de alcohol af te komen. Had het voordeel dat ik vooral ’s avonds dronk en niet mijn hele sociale leven rondom mijn verslaving had opgebouwd. Mijn opgave was om een jarenlang ingeslepen slaappatroon met alcohol om te buigen. Daar is meer voor nodig dan een pil alleen.

De gangbare mening is dat een alcoholverslaving een levenslange aangelegenheid is. Dat het een zwakke plek blijft. Daar is de AA ook op gebaseerd. Als je het geld hebt kun je in dure klinieken in Zuid-Afrika of Thailand afkicken, maar ook daar is succes allerminst gegarandeerd. Ik heb veel getuigenissen gelezen van mensen die zeggen dat Baclofen hun leven gered heeft. Of dat een wonder is, moet ieder voor zichzelf maar bepalen.