logo-seamenOp de website van het Franse magazine Science et Avenir (Wetenschap en toekomst) werd afgelopen november bericht over een Baclofen onderzoek onder de kop ‘Nieuwe Baclofen studie: een slagingspercentage van 68%’. Hier volgt een samenvatting.

Onderzoek

Het onderzoek wordt sinds begin 2012 uitgevoerd door Dr. Nicolas Dussère onder verantwoordelijkheid van professor Bernard Granger aan de universiteit van Parijs-Descartes onder 81 deelnemers (53 mannen en 28 vrouwen). De gemiddelde leeftijd is ruim 49 jaar en bij 59% van de deelnemers is naast alcoholisme ook sprake van een psychische stoornis. De deelnemers hebben gemiddeld 170 Mg Baclofen per dag gebruikt, 25% kreeg een dosering hoger dan 200 Mg. De resultaten zijn in lijn met eerdere Franse studies. Sinds het begin is 68% van de deelnemers abstinent of gematigd drinker. Dat percentage loopt op naar 83% als de mensen meegerekend worden die hun alcoholgebruik tenminste gehalveerd hebben.

Bijwerkingen

Vrijwel alle deelnemers (drie uitgezonderd) hebben bijwerkingen ondervonden van Baclofen. Het betreft vooral slapeloosheid en vermoeidheid. Bijwerkingen die van voorbijgaande aard zijn en bovendien zelden leiden tot het beëindigen van de behandeling (slechts 4%).

Verruiming

In het vervolg van het interview bepleit professor Granger een verdere verruiming in Frankrijk van de behandelmogelijkheden met Baclofen tegen alcoholisme. Alle onderzoeken tonen volgens hem wetenschappelijk aan dat Baclofen het enige effectieve medicijn tegen alcoholisme is. Een verruiming zou betekenen dat ook doseringen boven 200 Mg/dag erkend onderdeel worden van de behandeling waardoor niet circa een kwart van de patiënten uitgesloten wordt (hetzelfde percentage dat in het onderzoek een dosering boven 200 Mg gebruikte).

Waar wachten we op?

In een tijd waar alles om geld draait hebben de voorstanders van Baclofen niet last van de verdenking dat het hen om achterliggende commerciële belangen te doen is (hoe zit dat bij de tegenstanders?). Het medicijn is immers zo goedkoop (door het verstreken patent) dat het zelfs in Ghana succesvol is. Als de bijwerkingen beperkt zijn en veelal van voorbijgaande aard, rest de vraag waarom we nog wachten Baclofen in te zetten tegen één van de meest dodelijke ziekten.