Alcoholverslaving

Er is veel informatie over alcoholverslaving te vinden op internet. Een selectie hieruit is te vinden onder links. Onderstaand vind je mijn eigen ervaringen.

Als probleemslaper ben ik toen ik een jaar of twintig was begonnen met het gebruiken van alcohol om makkelijker te kunnen slapen. Eerst bier, toen sterker bier en uiteindelijk sterke drank (jenever en vodka). Mijn obsessief compulsieve angststoornis (OCD) was een belangrijke oorzaak voor de moeite die ik had om in slaap te komen, en dus ook onderliggend aan mijn alcoholgebruik.

Hangover klein

De rekening…

Meer dan vijfentwintig jaar heb ik alcohol gebruikt als slaapmiddel. Opvallend is dat ik zeer lange tijd een constante hoeveelheid sterke drank heb gebruikt vlak voor het slapengaan. Het normale patroon is immers dat je steeds meer nodig hebt, zoals bij iedere drug. Lange tijd heb ik het drinken van stevige borrels laat op de avond kunnen combineren met een fulltime baan. Problematisch werd het zeker toen ik periodes van binge drinken kreeg, dagen aaneen hevig drinken. Dat was het stadium waarin drinken obsessief werd. Ik moést drinken om geen last te krijgen van hevige ontwenningsverschijnselen. Die kreeg ik uiteindelijk toch aan het einde van de binge. Het vervelendst was de hoge onregelmatige hartslag wat een vreselijk gevoel van onrust geeft. En het gevaarlijke is dat hét middel om al deze onprettige gevoelens snel te laten ophouden alcohol is. Dat is het kenmerk van iedere verslaving, je hebt meer van het verslavende middel nodig om je weer goed (normaal) te voelen. Om te stoppen met transpireren, niet meer te trillen en je hartslag weer tot bedaren te brengen. Zo betaal je een hoge prijs voor de ontspanning, of zelfs het euforische gevoel, dat je krijgt als je alcohol of een andere drug gebruikt.

Iedereen weet dat (veel) alcohol drinken slecht voor je is. Dat merkte ik vooral toen ik langer gestopt was. Vrijwel al je lichaamsfuncties verbeteren merkbaar zodra je stopt met het drinken van alcohol.

  • Je kunt je makkelijker dingen herinneren en op namen komen;
  • Je hartritme en bloeddruk normaliseren;
  • Je huid herstelt zich;
  • Je stoelgang verbetert, vaker en regelmatig;
  • Geen steken meer in je zij door een lever die het zwaar te voorduren heeft;
  • De bloedtest wijst uit dat onder andere je nieren en lever weer naar behoren functioneren.

Door de algehele ingrijpende lichamelijke verbeteringen voel je je geestelijk ook veel beter. Stabieler en sterker. Je krijgt meer energie en uithoudingsvermogen, zodat je in alle opzichten alles beter aankan. In mijn herstelperiode van alcoholafhankelijkheid merkte ik dat een negatieve spiraal aan het ombuigen was naar een positieve spiraal. Dat was een enorme stimulans om door te gaan met herstellen. Baclofen is daarbij een krachtig hulpmiddel.

Ontwennen van alcohol

Het stoppen met drugs is geen gemakkelijke opgave. Met drugs dien je jezelf gif toe, alcohol is dat ook, en je lichaam reageert daarop als je dat gif niet meer gebruikt. Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen die bijzonder onprettig zijn. Het gevaarlijke is dat het opnieuw gebruiken van de drug de beste remedie is tegen deze ontwenningsverschijnselen. Dat is precies wat iedere drug verslavend maakt. Als je trilt en zweet door onthouding van alcohol en je jezelf uit balans voelt, helpen en paar glazen vodka onmiddellijk. Deze verbetering is zeer bedrieglijk omdat je gesteldheid verder verslechtert en stoppen met alcohol steeds moeilijker wordt en de ontwenningsverschijnselen steeds heftiger worden. Vaak verwaarloos je (goede) voeding als je alcohol of andere drugs gebruikt, wat je mentale en fysieke gesteldheid verder ondermijnt. Alcohol vervangt de normale brandstof die bestaat uit gezonde voedingsmiddelen. Op die manier worden ook je reserves aangetast wat verklaart dat mensen vermageren. Naast trillen, zweten en vermageren krijg je ook last van een hoge bloeddruk en een hoge en onregelmatige hartslag. En natuurlijk worden, vaak in eerste instantie minder merkbaar, vrijwel alle organen aangetast, zoals je lever, nieren en je hersenen.

Bij al dit slechte nieuws is er ook een lichtpunt: je lichaam ontgiften van alcohol kan binnen een week. Het is echter van levensbelang dat je dit zorgvuldig doet. Bovendien is ontgifting vrijwel nooit voldoende om van je verslaving af te komen. Wat je ook doet, stop nooit van het ene op het andere moment met het gebruiken van veel alcohol. Het kan leiden tot een insult, een epileptische aanval, wat kan resulteren in een (langdurige) ziekenhuisopname of zelfs erger. Lees meer over het stoppen met alcohol en het behandelen van een alcoholverslaving onder Behandeling.