1V

Televisie

Hieronder treft je een aantal links aan naar informatie over alcoholverslaving en Baclofen.

Op 15 januari 2013 heb ik meegewerkt aan een nieuwsitem over Baclofen en alcoholverslaving in het TV programma EénVandaag. Bekijk hier de uitzending: Nieuwsitem EénVandaag.

UvA team klein

Onderzoek

In de TV uitzending zijn alle betrokken partijen het er over eens dat er goed wetenschappelijk onderzoek gedaan moet worden naar het medicijn Baclofen. Wat is de werking van Baclofen als het gebruikt wordt bij de behandeling tegen alcoholverslaving? Het gaat daarbij om het gebruik van Baclofen in hoge doseringen over langere tijd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA) onder leiding van prof. Dr. Reinout Wiers. Meer informatie over dit onderzoek vind je hier: de alcohol-baclofen studie.

Boek Ameisen

Boek

Iedereen die te maken heeft met (alcohol)verslaving – verslaafden, familie en vrienden, hulpverleners – raad ik aan het boek ‘Het einde van mijn verslaving’ van Olivier Ameisen te lezen. Het boek geeft veel inzicht in verslaving, vertelt het boeiende verhaal van de ontdekking van Baclofen en geeft veel informatie over het gebruik van Baclofen bij alcoholverslaving. Het boek is onder andere hier te koop voor slechts € 19,95: Bol.com.

Drugged

Documentaire

Een realistische en zeer indringende documentaire is Drugged – High On Alcohol. Er zijn 18 miljoen mensen in de VS verslaafd aan alcohol, net als in Nederland circa 10% van de bevolking afhankelijk van hoe breed of eng je ‘verslaafd aan alcohol’ definieert.

Een interactieve website met veel informatie over alcohol en drugs: Foundation voor een Drugsvrije Wereld.

Frankrijk is het verst met de toepassing van Baclofen bij de behandeling van alcoholverslaving. De inspanningen van de Fransman Olivier Ameisen hebben hier ongetwijfeld toe bijgedragen. In de periode 2008 – 2010 is er in Frankrijk onderzoek gedaan bij 100 zware alcoholisten waarbij reguliere behandelingen geen resultaat hadden. Zij kregen hoge doseringen Baclofen (gemiddeld 147Mg per dag) gedurende twee jaar. Hun alcoholgebruik verminderde sterk (van ‘sterk verminderd’ tot ‘volledige abstinentie’) in 84% van de gevallen na drie maanden en in 62% na twee jaar. Ondanks dat betrouwbare onafhankelijke gegevens ontbreken scoren de gangbare behandelingen op zijn best 10% als het gaat om blijvende abstinentie. Deze behandelingen zijn ook nog eens langdurig, arbeidsintensief en duur. Uit het onderzoek bleek ook dat de bijwerkingen van Baclofen vaak voorkwamen, maar nog altijd als ‘mild’ aangemerkt werden. Ter vergelijking: ik gebruik 75Mg Baclofen (de helft van het gemiddelde uit het onderzoek), ben volledig abstinent (nu 6 maanden) en het enige bijverschijnsel waar ik af en toe last van heb is slaperigheid. Hier tref je een publicatie aan over dit Franse onderzoek: La Croix (gebruik Google Vertalen voor een acceptabele Nederlandse versie).

Er is een Canadese website over Baclofen waarmee de auteur de boodschap wil uitdragen in Canada en de VS: Baclofenblog.com ‘Baclofen saves lives’. Wij wisselen ervaringen uit waarmee we elkaar versterken.

In Duitsland is er het Baclofen forum en er bestaat ook nog een Baclofen Wiki.

Onderstaand een fragment uit de documentaire ‘Addiction’ waar aan de hand van hersenscans te zien is wat Baclofen doet met zucht, in dit geval de behoefte om cocaïne te gebruiken waartegen de verslaafde nauwelijks weerstand kan bieden.