Baclofen

Olivier Ameisen

Olivier Ameisen

Baclofen is een oud geneesmiddel dat van origine gebruikt wordt bij de behandeling van spasmen. Het is een spierverslapper van de spieren in je bovenlichaam. Bovendien beïnvloedt Baclofen de werking van je hersenen zodanig dat het spanning vermindert en de behoefte aan alcohol (zucht) remt. Het gunstige effect van Baclofen op alcoholverslaving is ontdekt door de Franse cardioloog Olivier Ameisen. Hij kwam op het spoor van wetenschappelijk onderzoek bij verslaafde ratten die na het toedienen van Baclofen ophielden zichzelf te bedienen van cocaïne of alcohol. Wanhopig op zoek naar een oplossing voor zijn eigen alcoholverslaving deed Ameisen een experiment op zichzelf waarbij hij de dosering die gebruikt werd bij ratten vertaalde naar een dosering die nodig zou zijn voor een mens. Het experiment was succesvol. Zijn behoefte aan alcohol verdween en jarenlang heeft Ameisen geen alcohol meer gebruikt. Sindsdien zijn er steeds meer mensen die met behulp van Baclofen definitief hebben kunnen afrekenen met hun alcoholverslaving, waaronder ikzelf.

Boek Ameisen

Het Einde van mijn Verslaving

Over zijn ontdekking van Baclofen heeft Olivier Ameisen zijn boek ‘Het Einde van mijn Verslaving’ geschreven. Ik beveel dit boek van harte aan bij iedereen die te maken heeft met alcoholverslaving: verslaafden, familie en vrienden, maar zeker ook professionele hulpverleners. Ameisen geeft in zijn boek veel inzicht in de gevolgen van een alcoholverslaving op de verslaafde en zijn of haar omgeving. Een beter begrip is de basis voor een betere benadering en behandeling van mensen met een alcoholprobleem. Dat kan zelfs levensreddend zijn.

Baclofen vermindert onder andere zucht (craving), de sterke behoefte om alcohol of andere drugs te gebruiken. In het volgende filmpje wordt uitgelegd hoe dit werkt. Aan de hand van een hersenscan is te zien hoe Baclofen de werking van de hersenen beïnvloedt:

Hoge dosering

Baclofen klein

Het medicijn Baclofen

De ervaringen tot nu toe wijzen erop dat Baclofen kan helpen bij het bestrijden van een alcoholverslaving als het gebruikt wordt in een hogere dosering, 75Mg per dag of meer. Ik ben via een opbouwschema aanvankelijk 125Mg Baclofen gaan gebruiken, 75Mg gelijk verdeeld over de dag (’s ochtends, ’s middags en ’s avonds) en 50Mg voor de nacht. Hoe hoog de dosering moet zijn om een positief effect te hebben op je verslaving lijkt voor ieder mens verschillend te zijn. Olivier Ameisen gebruikte zelfs 295Mg om uiteindelijk te ervaren dat hij onverschillig was ten aanzien van alcohol. Net als ik – ik gebruik een onderhoudsdosering van 75Mg – kon Ameisen de dosering van het hoogste punt afbouwen, waarbij zijn onverschilligheid ten aanzien van alcohol blijft bestaan. Je hebt dus niet steeds meer Baclofen nodig om het gewenste effect te bereiken. Het is zelfs zo dat Baclofen je op een bepaald moment afkerig maakt van alcohol. Dit moment  wordt de ‘switch’ genoemd. Je behoefte aan alcohol maakt plaats voor een afkeer ervan. Of iedereen die Baclofen gebruikt dit switch moment krijgt weet ik niet. Maar het belangrijkste is dat je onverschillig wordt, dat je geen behoefte meer hebt. Dat is al een zege. Dat is een ongelofelijke stap naar volledig herstel.

Hoe merk je dat je Baclofen gebruikt?

Het is belangrijk dat je het gebruik van Baclofen langzaam opbouwt liefst onder begeleiding van een arts. Vanaf 30Mg begon ik het effect te merken. Een aangename tinteling in mijn bovenlichaam. Maar vooral meer rust, minder spanning. Ik zweette en trilde minder, wat mij direct meer zelfvertrouwen gaf. Zo ervoer ik het angst remmende effect van Baclofen. Daarmee voelde ik ook veel minder behoefte om alcohol te gebruiken. Dit zucht remmende effect ondervond ik met name toen ik de dosering opvoerde naar 75Mg en hoger. Op dat moment begon ik ook last te krijgen van wat bijverschijnselen. Baclofen had invloed op mijn spraakmotoriek, zodat ik begon te slissen alsof ik last had van een verdoving van de tandarts. Dit bleek gelukkig van voorbijgaande aard te zijn. Ook had en heb ik weleens slaapaanvallen, die doen denken aan de acute vermoeidheid die je kunt voelen na een lange autorit. Ook hier helpt een energiedrink, alhoewel ik dit slechts af en toe nodig heb om een slaapaanval te pareren. Het slaperig makende effect van Baclofen komt wel goed van pas bij het slapen. Omdat mijn alcoholgebruik zich altijd vooral rondom het slapen heeft afgespeeld komt dat mij goed uit en gebruik ik vlak voor het slapen het grootste deel van mijn dagelijkse dosis. Tegenover de beperkte, deels voorbijgaande, bijverschijnselen van Baclofen staat de enorme winst van het verdwijnen van de behoefte aan alcohol, zelfs de afkeer ervan.

Het is opmerkelijk dat er zo veel en vaak gewaarschuwd wordt voor de bijwerkingen van Baclofen. Alsof er gewaarschuwd wordt dat je kunt verdrinken in een ondiepe sloot, terwijl je bezig bent te verzuipen in een kolkende zee. Naar de verwoestende werkingen van alcohol hoeft immers geen onderzoek meer gedaan te worden, die zijn algemeen bekend. Dat neemt niet weg dat gedegen wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van Baclofen in hogere doseringen over langere tijd van het grootste belang is. Op dit moment wordt hier onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Amsterdam, zie hiervoor de Baclofen-studie.

Ik gebruik 50Mg Baclofen voor de nacht. Bij 75Mg merk ik dat het op mijn ademhaling slaat wat wijst op een te hoge dosering ineens voor mijn persoonlijke situatie. In de fase dat je Baclofen opbouwt bestaat de kans op een terugval, zoals zo vaak bij iedere poging om met alcohol te stoppen. De combinatie van alcohol en Baclofen kan risicovol zijn. Daarom is het belangrijk dat een behandeling met Baclofen, zeker in aanvang, ondersteund wordt met professionele begeleiding. Als eenmaal een stabiele situatie is bereikt met een dosering van Baclofen die voor jou het beste werkt, dan kan je huisarts Baclofen voorschrijven, vooropgesteld dat hij of zij dat wil doen.