Behandeling van alcoholverslaving

Hier vind je informatie over de behandeling van alcoholverslaving. De informatie is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. Ik benadruk nog eens dat ik geen arts ben. De behandeling van een alcoholverslaving dient te gebeuren onder toezicht van artsen en gespecialiseerde hulpverleners. Ik streef ernaar een behandeling van alcoholverslaving te kunnen bieden ondersteund met Baclofen. Dit zal een ambulante behandeling (zonder klinische opname) zijn met een duur van circa acht weken. Een deel van de kosten wordt gedekt door de ziektekostenverzekering (medicijnen), de kosten voor medische en therapeutische begeleiding zullen vooralsnog voor eigen rekening komen. Voor meer informatie en advies kun je contact met me opnemen via het Contact formulier.

Detoxbehandeling

Medisch toezicht klein

Medisch toezicht

Een behandeling tegen alcoholverslaving zal altijd beginnen met een detoxbehandeling, het ontgiften van je lichaam. Dit duurt doorgaans een week. Abrupt stoppen met het drinken van grote hoeveelheden alcohol is levensgevaarlijk. Uit eigen ervaringen weet ik dat ook hulpverleners hier niet altijd van de op de hoogte zijn, wellicht vanuit hun gedrevenheid je zo snel mogelijk helemaal van de alcohol af te helpen. In de meeste gevallen – zeker bij een klinische opname – wordt Valium (Diazepam) of een vergelijkbaar medicijn gebruikt om een insult (epileptische aanval) te voorkomen en de ontwenningsverschijnselen in toom te houden. Deze middelen worden al in de eerste week afgebouwd, omdat zij ook sterk verslavend zijn. Een Valium verslaving is ernstig en het ontwennen ervan langduriger en pijnlijker dan ontwennen van alcohol. Valium heeft een sterk ontspannende werking en draagt zo bij aan rust die nodig is om van alcohol te herstellen. Daarnaast zal tijdens de detoxbehandeling een normaal dag/nachtritme en een normaal eetpatroon worden gehanteerd. Tijdens de detoxbehandeling krijg je ook vitamine B1 (Thiamine) toegediend. Vitamine B1 is belangrijk voor het goed functioneren van je zenuwstelsel. Je lichaam maakt deze vitamine niet zelf aan, dus neem je het via voeding tot je. Alcohol heeft een negatief effect op je Thiamine huishouding. Daarom is het belangrijk voor mensen die veel alcohol gebruiken om vitamine B1 te slikken, net als de andere B vitaminen (via een vitamine B complex).

Niemand vindt het prettig om opgenomen te worden in een kliniek, in een vreemde omgeving met onbekende mensen en dan ook nog eens zonder de mogelijkheid je toevlucht te zoeken tot alcohol. Tijdens een detoxbehandeling zal dit meevallen, omdat de medicijnen de scherpe randen van de ontwenning wegnemen, en je snel merkt dat je jachtige zucht naar alcohol op de achtergrond raakt. Je hebt even een time-out. Bovendien ben je in een veilige omgeving waar professionele hulp je kan ondersteunen als het moeilijk wordt of als er complicaties optreden.

Vervolgbehandeling

De kans is groot dat de detoxbehandeling meevalt. Ook de tijdsduur van een week is te overzien. De basis voor blijvend herstel van een alcoholverslaving wordt echter na de eerste week gelegd. Dat de ontgifting van alcohol meestal niet voldoende is blijkt uit het grote aantal mensen dat snel weer terugvalt. Vaak wordt er te weinig aandacht besteed aan de oorzaken van een verslaving. Veel voorkomende oorzaken zijn: – angststoornissen, – trauma´s en – sociaal/maatschappelijke problemen of een combinatie van deze drie. Het zijn vaak factoren die de verslaving hebben veroorzaakt en die het in stand houden. Het laat zich raden dat een blijvend herstel van een alcoholverslaving pas gerealiseerd kan worden als wat aan de oorzaak van de verslaving gedaan wordt. Dit lijkt voor de hand liggend, maar de praktijk laat zien dat vaak alleen de symptomen van de verslaving behandeld worden.

Ik besteed veel aandacht aan het medicijn Baclofen als hulpmiddel bij het behandelen van een alcoholverslaving. Baclofen is voor mij een uiterst krachtig hulpmiddel gebleken omdat het de oorzaak van mijn verslaving aanpakt. Het heeft een positief effect op mijn angstgevoelens die veroorzaakt worden door mijn obsessief compulsieve angststoornis (OCD). Het remt mijn angsten en daarmee mijn behoefte om alcohol te gebruiken. OCD heeft er ook het grootste deel van mijn leven voor gezorgd dat ik me moeilijk kan ontspannen en zonder hulpmiddelen lastig in slaap kom. Ik ben alcohol als slaapmiddel gaan gebruiken en ben zo avond- en nachtalcoholist geworden. Baclofen is het veel betere alternatief voor mij om me te helpen ontspannen en daardoor ook goed te slapen. Baclofen geeft geen roes zoals alcohol en valium dat doen. Het vermindert spanning op een manier dat ik me normaal prettig voel. Om die reden is Baclofen ook niet verslavend in de zin dat je steeds meer nodig hebt om een bepaald euforisch effect te bereiken.

Met het verminderen van angst en spanning, het verdwijnen van de behoefte aan alcohol en daardoor makkelijker en beter slapen, had ik nog steeds niet het punt bereikt waarop ik definitief met mijn verslaving kon afrekenen. De misschien wel zwaarste hindernis om te nemen is het doorbreken van de patronen die je verslaving in stand houden.

Het doorbreken van patronen (gewoonten)

Change direction klein

Bewust veranderen

Als je zoals ik langer verslaafd bent (geweest) aan alcohol ontwikkel je allerlei patronen en gewoonten rondom je alcoholgebruik. Ik heb ook bewust ervaren dat je hersenen geprogrammeerd zijn geraakt door het gebruik van alcohol. Dat verander je niet zo maar. Maar het heeft mij in ieder geval veel minder tijd gekost om het af te breken dan het op te bouwen. Desondanks kost het moeite en vergt het doorzettingsvermogen. Als je wilt stoppen met een verslaving moet je wel een sterke motivatie vanuit jezelf hebben om uit je verslavingsgedrag te willen breken. De eerste stap is de patronen te herkennen die je verslaving in stand houden. De volgende stap is dan om ze bewust te doorbreken. Oude gewoonten weg, nieuwe er voor in de plaats.

Wat mij heeft geholpen is het onderscheid dat gemaakt wordt tussen drie typen zucht:

  1. Zucht naar (behoefte aan) beloning: het glaasje dat je drinkt omdat je het wel verdiend hebt;
  2. Zucht naar verlichting: drinken om spanning te verminderen, onprettige gedachten en gevoelens te vergeten;
  3. Obsessieve zucht: drinken omdat je het gevoel hebt niet zonder te kunnen, wat vaak ingegeven wordt het willen vermijden of opheffen van de zeer onprettige ontwenningsverschijnselen.

Ik kon deze drie typen zucht eenvoudig herkennen voor mijn persoonlijke situatie. Het was een goede start om mijn gewoonten rondom het drinken te doorbreken. De eerste borrels rond tien uur ’s avonds hadden met beloning te maken. Welverdiend na een dag werken. Die heb ik als eerste uit mijn patroon gehaald. Ik stelde ze uit tot vlak voor het slapen gaan. Het drinken vlak voor het slapen waren de borrels die voor verlichting moesten zorgen. ‘De motor uitzetten’ noemde ik dat, zodat ik kon slapen. Lang ben ik er van overtuigd geweest dat dit door mijn angststoornis niet anders kon dan door (veel) alcohol te gebruiken. Dat was mijn zucht naar verlichting. Bijkomend nadeel daarbij was dat het antidepressivum dat ik gebruikte tegen mijn angststoornis me tot op zekere hoogte immuun maakte voor de alcohol. Na twee borrels merkte ik nauwelijks dat ik wat gedronken had.

Sjoerd bomenlaan 10

Weg uit je verslaving

De laatste paar jaren ontwikkelde ik het binge drinken. Aanvankelijk dronk ik in weekeinden grote hoeveelheden vodka. Ik was uiteraard tot niets in staat en at niet of nauwelijks. Dat waren de momenten dat mijn drinken obsessief was en er niemand in de weg moest staan tussen mij en mijn volgende glas. Stoppen met alcohol zou immers zeer onaangename ontwenningsverschijnselen als gevolg hebben. Die kwamen uiteindelijk toch. Trillen, zweten, afwisselend koud en warm worden, pijn in je buik en darmen en een algeheel gevoel van malaise. Met Baclofen lukte het me deze binges te stoppen alhoewel ik met een zware terugval – en de combinatie van alcohol met Baclofen – nog wel op de intensive care terechtkwam. Het was mijn laatste terugval.

Omdat het accent van mijn alcoholgebruik altijd op het slapen had gelegen moest ik daar de grootste inspanning doen om mijn patroon te doorbreken. Ik moest de jarenlange programmering van slapen met alcohol ongedaan maken. Opnieuw leren slapen eigenlijk. In eerste instantie werd ik vaak wakker ’s nachts en sliep ik onrustig. Ik was mij er zeer van bewust dat dit een lange weg zou worden. Maar de beloning om wakker te worden zonder gedronken te hebben, was telkens enorm. Het gaf een ware kick. Het heeft circa drie maanden geduurd voordat ik zonder al te veel onderbrekingen een nacht sliep. Ik gebruik daarvoor 50Mg Baclofen en 7,5Mg Mirtazapine. Als er te veel te korte nachten zijn gebruik ik gemiddeld één keer per week 10Mg Valium waarmee ik makkelijker wat langer doorslaap.

Ik kan niet genoeg benadrukken dat alles wat ik op deze website vermeld over mijn gebruik van medicijnen tot resultaat hebben geleid voor mijn persoonlijke specifieke situatie. Gebruik medicijnen onder toezicht van een (verslavings)arts en zorg dat je onder stringent toezicht stopt met alcohol.

Naar een gezond leefpatroon

Overmatig alcohol gebruiken gaat vaak gepaard met weinig eetlust. Dat is een slechte combinatie. In aanvang zal je jezelf ertoe moeten dwingen te eten om je lichaam weer op gang te brengen. Bij het herstel van alcohol is het zaak het normale patroon op te pakken: ontbijt, lunch en avondeten. Natuurlijk is gezond eten zeker nu belangrijk. Ik merk bij mezelf dat ik meer behoefte heb aan zoetigheid als ik geen alcohol gebruik. Wellicht dat de suiker de alternatieve stimulans voor mijn hersenen is. Prima, dan maar een chocolade ijsje. Omdat Baclofen nog wel eens voor een slaapaanval kan zorgen heb ik altijd energydrink bij de hand (in huis en in de auto). De light variant om de suikers nog enigszins in de hand te houden. Bij stoppen met alcohol hoort dus ook een ander eetpatroon. Het is aan te raden aanvullend vitamine B te slikken (met name vitamine B1).

Way up klein

Doelen stellen

Om mijn conditie verder te verbeteren bezoek ik twee keer per week mijn fysiotherapeut om spieroefeningen en conditietrainingen te doen. Bewust niet de sportschool omdat dit voor mij te vrijblijvend is. Dan heb ik te snel een excuus om niet te gaan. Het is algemeen bekend dat lichamelijke inspanning een positief effect op je hersenen, op je stemming.

Misschien wel het belangrijkste is dat je een goede reden hebt om ’s ochtends je bed uit te komen. Is dat niet altijd zo? Natuurlijk, maar bij een (alcohol)verslaving moet je vooral weerstand bieden aan de neiging om de boel de boel te laten. En daarmee verder af te glijden. De essentie is dat je een negatieve spiraal ombuigt in een positieve. Je moet het gevoel krijgen dat het steeds beter gaat en niet steeds slechter. Goede begeleiding en medicijnen kunnen je daarbij helpen.

Lees verder: Verslavingszorg.