VdV en JG kleinDe eerste aflevering van het TV programma Verslaafd! van Peter van der Vorst met Jim Geduld voldeed volledig aan mijn verwachtingen. Tenenkrommende emotie televisie die de indruk moet geven vanuit een maatschappelijke betrokkenheid gemaakt te zijn. Op kosten van RTL mag de verslaafde in Engeland een meestal kansloos afkickprogramma volgen. In ruil daarvoor worden wij getrakteerd op veel tranen, redders in nood en een happy end.

Jeffrey is sinds zijn 16de verslaafd aan cocaïne. Naar eigen zeggen omdat hij altijd erg druk is, druk in zijn hoofd ook. Voor ADHD is hij al twee keer onderzocht, maar dat bleek het niet te zijn. Cocaïne geeft hem wél die rust, hij kan zich daarmee heerlijk even terugtrekken. Bij een professionele hulpverlener zouden dan alle alarmbellen af moeten gaan. Tenminste, als je er een vinger achter wilt krijgen waarom iemand een drug gebruikt. Is de oorzaak aanpakken van een probleem niet altijd de beste optie? Twee jaar geleden ontmoette ik een jonge vent in een verslavingskliniek. Hij was verslaafd aan cocaïne en alcohol. Dat was ontstaan nadat zijn zus op Koninginnedag was doodgereden door een dronken automobilist. De tranen kwamen in zijn ogen toen hij het mij vertelde. Toch behandelde de kliniek alleen zijn verslaving en werd er geen aandacht besteed aan het trauma dat er ongetwijfeld aan ten grondslag lag. Dan is het niet gek dat klinieken hun cliënten vaak vele keren terugzien. De vraag dringt zich dan zelfs op of dit niet juist de bedoeling is.

Nadat Jeffrey van zijn bed gelicht is stemt hij in om in Engeland een behandeling te ondergaan. De behandeling is op basis van het populaire 12 stappen model in een privékliniek waar vaak een prijskaartje aan hangt van vele duizenden euro’s. Pech voor veel verslaafden als er niet een TV programma is dat de rekening voor je betaalt. Bovendien blijkt dit zogenaamde Minnesota model niet erg succesvol. Op zijn best 10% van de deelnemers behaalt het beoogde resultaat: blijvende abstinentie (onthouding van alcohol of drugs gedurende minimaal één jaar). Interventionist Jim Geduld is dus een uitzondering. Omdat hij de rol van de ‘expert’ vervult zou hij ook beter moeten weten.

Het dreigt nog even mis te gaan met Jeffrey als hij besluit met de behandeling te stoppen. Na een onaangekondigde drugstest blijkt hij – tromgeroffel – …clean te zijn. Jim is nog steeds de redder in nood. En een volgende tranenvloed wordt over ons uitgestort.

Het gaat bij Verslaafd! om kijkcijfers. Met 1,6 miljoen kijkers is dat gelukt. Tel daar nog 400.000 bij op en je hebt ongeveer het aantal verslaafden in Nederland. Een dergelijk ernstig en omvangrijk probleem verdient een serieuzer TV programma.